DÁTUM2023 Nov
Szerda 29

Föngyöskert Gyógyító Völgy

FaceBook

A Föngyöskert Gyógyító Völgy egy összetett bemutató program részeként a hagyományos magyar népi orvoslás sokrétűségét kívánja bemutatni, ősi magyar hagyományainkra építve, a tervezési terület természeti- és táji értékeinek megtartásával és fejlesztésével, az acsai és a környező falvak ökoturisztikai programjaihoz kapcsolódóan.

Az Acsa Gyümölcsei Kft. örömmel hirdeti a jó hírt: Vértesacsán a Föngyösben létesült beruházásunk a végéhez ért. A Föngyöskert – a Kárpát-medence Nemzeti Gyógynövény és Fűszerkertje című beruházás, - mely az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER fejezetéből Lovas-, bor-, öko-, gasztro- és kulturális turisztikai fejlesztések támogatására nyújtandó támogatások” jogcímen a Völgyvidék Közösség segítségével valósult meg, - hamarosan, várhatóan 2015. I. félévében megnyitja kapuit látogatói előtt.

A „Föngyöskert Gyógyító Völgy” egy összetett bemutató program részeként a hagyományos magyar népi orvoslás sokrétűségét kívánja bemutatni, ősi magyar hagyományainkra építve, a tervezési terület természeti- és táji értékeinek megtartásával és fejlesztésével, az acsai és a környező falvak ökoturisztikai programjaihoz kapcsolódóan.

A beruházás a magyar szerves kultúra gyökereiből táplálkozik. Holisztikus szemléletű, egyedülálló módon, együttesen szeretné bemutatni a hagyományos magyar népi orvoslás módszereit minden (testi-lelki és szellemi) szinten. A magyar népi gyógyászatban kb. 450 növényfajról igazolták gyógyító hatását. A kertben jelenleg kb. 250 gyógyító hatású növényfaj ismerhető meg, melyek száma a gyűjteményes kert bővülése során folyamatosan emelkedik.

A megkapó táji szépség, az interaktív bemutatási formák sokszínűsége, a történelmi atmoszféra, a pálos rend örökségének továbbvitele (egykoron pálos rend működött Vértesacsán), a természetvédelmi fejlesztések, mind-mind a tartós és tartalmas kikapcsolódás és felüdülést kívánja szolgálni bármely érdeklődő számára, kortól függetlenül.

Kiemelten ajánljuk a Föngyöskert látogatását mindazoknak:

  • akiket a magyar népi gyógyítás hagyománya, és annak szerves kultúránkhoz való kapcsolódása érdekel
  • akik EGÉSZségtudatosan és természet-harmonikusan élnek vagy csak az EGÉSZség útkeresői
  • zarándokúton lévőknek - akik átfogó képet szeretnének kapni a népi vallássosság gyógyító erejéről, hagyományáról és Magyarhon legfőbb szent gyógyító helyeiről
  • bárkinek, aki saját gyógynövény- vagy fűszerkert létrehozásához szeretne ötleteket és tapasztalatokat szerezni
  • mindenkinek, aki régi magyar tájfajta gyümölcseink iránt érdeklődik
  • akik kiváncsiak arra, hogy a fűszernövényeink, zöldségeink és gyümölcseink miféle ősi tudást őrző gyógyító erővel rendelkeznek
  • minden gyógynövény-, népi gyógyászati- vagy néprajzi, természet- vagy tájvédelmi képzésben tanuló deáknak
  • minden iskolás és óvodás korú gyermeknek, akik tanulmányaikat kiegészítve a Természet csodálatos világát gyógyító hatású növényeken keresztül is megismerhetik, gazdag tárházú interaktív játékos bemutató eszközökön és meséken keresztül, szakképzett környezeti nevelő segítségével
  • bármely családnak, baráti társaságnak, pihenésre vágyó Léleknek, aki a Kert kínálta csodálatos táji szépség mellett, természet-harmonikus környezetben, a Természet hangjait, illatait, érzeteit magába szívva szeretne akár egy teljes napot élményekben gazdagodva eltölteni

A magyar nemzet ősi gyógyító nemzet, melyet gyermekmondókáink is megőriztek. Ismerje meg népi gyógyászati hagyományaikat, látogasson el a Föngyöskertbe!

További információkért látogassa meg a fongyoskert.hu oldalt!