DÁTUM2023 Nov
Szerda 29

Kazay emlékszoba

FaceBook

Mint minden magas szakmai tudást igénylő hivatásnak, így a gyógyszerészetnek is voltak és vannak különleges tehetséggel megáldott nagy egyéniségei, híres tudósai, művészei és egyéb kiemelkedő képviselői. Ilyen kiemelkedő, különleges tehetség volt Kazay Endre gyógyszerész is. Nagybányán született 1876-ban. Az elemi iskolát is itt végezte. Már ötödik osztályos gimnazistaként 100 oldalas értekezést írt a világmindenség keletkezéséről és fejlődéséről, Universitas címmel. 1894-ben mint gyakornok kezdte meg gyógyszerészi tevékenységét Nagybányán. Aztán még sok helyen dolgozott mint gyógyszertári segéd, -mester, egyetemi tanársegéd, gyógyszertárbérlő és igazgató fővegyész. 1918-ban Vértesacsán megvásárolta a Magyar Korona nevű gyógyszertárat, ahol 1923-ban bekövetkezett haláláig dolgozott. Rövid (1876-1923), mozgalmas életében több helyszínen és több munkaterületen példát adott egy elkötelezett és zseniális egyéniség életútjával. Hagyatéka és elvei alapján tudjuk, hogy nagy odaadással, erős hittel szerette hazáját és népét.

Kazay Endre élete utolsó éveit Vértesacsán töltötte, s településünk egyik leghíresebb emberének tekinti. Utcát neveztek el róla, de nevét büszkén viseli a 2009-ben alakult Kazay Endre Általános Művelődési Központ is. Szakmai és hivatásbeli elismerésként országszerte hét gyógyszertár büszkén viseli a nevét. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság legnagyobb kitüntetése a Kazay Emlékérem. Felújított síremléke a vértesacsai régi katolikus temetőben látogatható.

A patikában egy emlékszoba tekinthető meg, melyben a látogatók megismerhetik Kazay munkáit, többek között a négykötetes lexikonát, valamint az általa tervezett, és készített eszközeit is, mint tablettázó, porosztó, injekció letöltő készüléket is, illetve egyéb munkáit, eredményeit is Dr. Burgetti László gyógyszerész szíves kalauzolásával.