Kormányzati tájékoztató oldal: http://koronavirus.gov.hu

 

Változások a postai kézbesítésben és ügyintézésben

Megváltoznak a kézbesítési szabályok a hatósági házi karanténnal érintett címeken, hogy még kisebb kockázatnak legyenek kitéve a kézbesítők. A társaság döntött arról is, hogy a postai nyitvatartás első órájában elsőbbséget élveznek a 60 éven felüliek a kiszolgálásban, valamint az ügyfélmegkereséseket elsősorban az elektronikus csatornákon fogadja.

A fertőzési kockázat minimalizálása valamint a postai munkatársak egészségének védelme és a postai szolgáltatás működtetésének biztonsága miatt a Magyar Posta újabb intézkedéseket hozott. Mivel a koronavírus-járvány terjedése miatt folyamatosan nő a hatósági házi karanténnal érintett háztartások száma, a Társaság úgy döntött, hogy a hatósági házi karanténnal érintett címeken mellőzi a személyes kézbesítést, és egyben egy új kézbesítési rendet alakít ki.

Azokon a címeken, ahol a piros, karanténra figyelmeztető felirat van, a személyes átadást igénylő küldemények kézbesítését a karantén megszűnéséig felfüggeszti. Ez azt jelenti, hogy az ajánlott, a tértivevényes és értéknyilvánításos levelek valamint a hivatalos iratok, valamennyi utalvány (nyugdíj, kifizetési és külföldi) illetve a csomagok érkezése esetén ezeket a küldeményeket nem kézbesíti a karantén ideje alatt, de ez időszak alatt a karanténban nem érintett jogosult átvevők a kézbesítési ponton átvehetik azokat. A küldemények kézbesítését a karantén lejáratát követően kísérli meg a posta a szokásos szabályok szerint, és sikertelen kézbesítés esetén őrzi azokat átvételig, de legfejlebb a letéti idő utolsó munkanapjáig.

A kézbesítő a karantén ideje alatt a közönséges levélküldeményeket a levélszekrénybe kézbesíti, illetve tájékoztatót is tesz mellé, mely a karanténra vonatkozó kézbesítési szabályokat ismerteti.

A Magyar Posta további intézkedésként saját hatáskörben döntött arról, hogy a postai nyitvatartás első órájában elsőbbséget biztosít a kiszolgálásban a 60 év feletti, a járvány miatt fokozottan veszélyeztetett állampolgárok számára. Ez azt jelenti, hogy a reggeli nyitást követően a postai munkatársak az érkező 60 év feletti ügyfeleket előre veszik a kiszolgálásban, az intézkedés március 25-től már érvényben van, arról minden posta értesült. Ugyanakkor kérjük az időseket, hogy lehetőleg maradjanak otthon, hiszen a posták zárt terek, ahol sok ember megfordul, ezért nem zárható ki a fertőzés veszélye minden óvintézkedés ellenére sem, ezért ha halaszthatatlan postai ügyintézésük van, akkor arra lehetőleg egy hozzátartozójukat kérjék meg, vagy az önkormányzatnak is kötelessége az időseknek segítséget nyújtani.

Orvosi ügyelet tájékoztató

Felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a Bicskei Orvosi Ügyelet a járványügyi helyzet új eljárásrend szerint végzi a feladatát.

2020. 03. 16-túl csak életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében kerül a beteg ellátásra.

Az ügyelet személyes felkeresése helyett javasoljuk, hogy hívják a +36 70 3703 104 telefonszámot.

Az ellátórendszer leterheltségének csökkentése és a továbbfertőzés lehetőségének korlátozása érdekében az ügyeleti épület ajtaját zárva tartják. Az ambuláns ellátásra jelentkező betegek részére tájékoztató táblát helyeztek ki, melyen kérik, hogy a táblán szereplő ápolói telefonszámot hívják, és azon keresztül mondják el panaszaikat. A felsorolt panaszok alapján az orvos dönt, hogy sürgős ellátási esetről van-e szó. Amennyiben valóban sürgős szükség miatt jelent meg a beteg az ügyeleten, az ellátás megtörténik. Amennyiben nem sürgős szükség miat jelentkezett a lakos az ügyeleten, tanácsadást követően otthonába visszairányítják.

A meghozott intézkedések visszavonásig érvényesek.

Polgármesteri tájékoztató a koronavírus járvány miatt községünkben tett intézkedésekről

Tisztelt Vértesacsai Polgárok!

Ezúton Tájékoztatom Önöket a koronavírus járvány miatt a Magyar Kormány által elrendelt rendkívüli veszélyhelyzetre való tekintettel a községünkben tett intézkedésekről és ajánlásokról, elvárásokról:

 A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására való tekintettel a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal Vértesacsai Kirendeltségén az anyakönyvi ügyek kivételével a személyes ügyfélfogadást korlátozza. Telefonos ügyeletet biztosítunk a +36 22 594-040 telefonszámon. Kizárólag halaszthatatlan anyakönyvi ügyekben telefonon előre egyeztetett időpontban állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Óvodánkat március 16-tól határozatlan ideig zárva tartjuk.

Településünk által szervezett rendezvényeket, a Közösségi Ház és könyvtár működését határozatlan időre felfüggesztettük.

Orvosi és védőnői rendelőnk működéséről a tájékoztató anyagokat közzé tettük és az esetleges változásokról folyamatosan értesíteni fogjuk Önöket.

Kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint minél ritkábban hagyják el otthonukat, kerüljék a társas érintkezést, halasszák el utazásaikat (a rokonlátogatást is beleértve). Kiemelten ügyeljenek a higiéniai követelmények betartására, és a felelős kommunikációra! Személyes távolságtartás 1,5 - 2 méter: Utcán, sorban állás közben, boltban, baráti társaságban, de még szülőkkel való kapcsolat során is. Kézfogás, puszi, ölelgetés mellőzése. Aki a koronavírus tüneteit észleli, ne hagyja el otthonát, hanem telefonon keresse háziorvosát.

Kérjük, hogy minden olyan ügyintézést, amely nem elhalasztó, azt online, vagy telefonon tegyenek meg, és ahol lehet, online vagy bankkártyával fizessenek!

Fokozottan figyeljünk idős hozzátartozóinkra! Ne engedjük őket olyan helyekre, ahol sokan tartózkodnak. Vásároljunk be helyettük, írassuk fel és váltsuk ki gyógyszereiket. Amennyiben tudomásunk van olyan idős emberről, akinek nincs helyben hozzátartozója, ajánljuk fel segítségünket számára. Mivel bármelyikünk akár ebben a pillanatban is fertőzött lehet, ne kezdjünk el házról-házra járni, mert a jó szándék komoly problémát is okozhat.

Kérjük nyugdíjas korú polgárainkat: MARADJANAK OTTHON! Kérjék, és fogadják el rokonaik, barátaik, szomszédjuk segítségét!

Ha Ön, vagy a látókörében lévő bármely embertársunk véleménye szerint segítségre szorul, értesítsen bennünket a 06 22/594-040-es telefonszámon.

Idős, tartósan beteg, rászoruló személy részére szociális étkezést tudunk biztosítani: napi egyszeri meleg étel 600 Ft/fő/nap. 06 22/594-040

Kérjük a szülőket, hogy gyermekeik a játszótér, a boltok, a gyógyszertár,az orvosi rendelő (ha nem ő a beteg) látogatását, továbbá a csoportos találkozásokat nyílt és zárt térben egyaránt kerüljék.

A kialakult helyzet miatt felhívjuk fiataljaink figyelmét, hogy a „bandázást” sajnos egy időre mindenképpen szüneteltetniük kell.

Kérünk mindenkit, hogy a családi és egyéb társas rendezvényeket lehetőség szerint szíveskedjenek elhalasztani.

Önkéntes karanténra kérjük a külföldről hazaérkezőket. Amennyiben családtagjaikkal is érintkeztek, akkor tőlük is kérjük a kéthetes önkéntes karantén betartását. Településünkre hazatérőket kérjük továbbá, hogy haladéktalanul telefonon jelentkezzenek háziorvosunknál, ill. hívják a zöld számot (06 80/277-455, 06 80/277-456)!

Hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a település polgármesterének feladata, amit az önkormányzat dolgozóinak segítségével fogunk ellátni.

A hatóság által elrendelt karantén szabályainak megszegése bírsággal jár.

 

Önkéntes segítők jelentkezését szívesen fogadjuk! 06 22/594-040

 

Tudomásunk szerint a fertőzést háziállatok is terjeszthetik, ezért a tulajdonosok figyelmét felhívjuk az állattartás szabályainak betartására. Kóborló kutyák, macskák simogatása mindenképpen kerülendő!

Nehéz hetek, vagy akár hónapok várnak ránk, ezért kérjük, napi szinten szíveskedjenek követni a Közszolgálati Televízió (M1) hírösszefoglaló műsorait, ahonnan az aktuális helyzetről és Magyarország Kormányának intézkedéseiről hitelt érdemlően tájékozódhatnak.

 

Természetesen Önkormányzatunk is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Vértesacsa lakói a megfelelő információkat és ellátást megkaphassák! (www.vertesacsa.hu, Vértesacsa Község Önkormányzata facebook oldala, kábel tv)

 

Mindannyiunk nevében ezúton is köszönöm az egészségügyi, és az egyéb lakossági ellátásban részt vevő honfitársaink áldozatos munkáját. Kérem, segítsük Őket, amivel csak tudjuk!

 

Vértesacsa Község Önkormányzata nevében:

                                                                                               Kovács Zoltán s.k.

                                                                                                   polgármester        

Tájékoztató a vértesacsai orvosi ellátással kapcsolatban

Az orvosi alapellátást végző orvosokkal folytatott megbeszélést követően az alábbi rendelkezések lépnek életbe Vértesacsán az Egészségházban:

 • Minden alapellátásban résztvevő orvos saját rendelési idejében rendel
 • A legenyhébb légúti fertőzéses tünet (torokfájás, nátha, köhögés) egyéb akut betegség (hasmenés, hányinger), hőemelkedés, láz esetén maradjon otthon és TELEFONON kérjen segítséget háziorvosától.
 • Láz (38°C fölött), hirtelen kezdődő erős köhögés, légzési nehezítettség esetén azonnal hívja telefonon a háziorvosi rendelést, vagy az orvosi ügyeletet. Semmiképp ne menjen személyesen oda, csak telefonon konzultáljon az orvossal, aki egy részletes kikérdezést követően dönt a teendőkről.
 • A rendelő várójában csak egy beteg tartózkodhat, a többiek az udvaron várakozzanak. A beteg vizsgálatára fordított idő legfeljebb 3-5 perc lehet.
 • Recept felírás előzetesen telefonos egyeztetést követően lehetséges, a receptek átvétele az udvar felőli ablakon keresztül történik.
 • A járvány idején semmilyen adminisztratív feladatot (jogosítvány, igazolások, közgyógy-igazolvány hosszabbítás) nem intéznek a rendelő dolgozói, ilyen ügyekben se menjen senki sem a rendelőbe. A lejáró gépjárművezetői jogosítványok, gyógyszer javaslatok automatikusan érvényben maradnak a járványügyi vészhelyzet alatt, emiatt hátrányt senki sem szenved.

 

 

1. Az alábbi tüneketek bármelyikét tapasztalja?

 • láz
 • köhögés
 • légszomj

2. Járt-e tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírus által érintett területen/országban?

3. Került-e szoros kapcsolatba a tünetek megjelenése előtti 14 napban új koronavírussal fertőzött személlyel?

 

Kérjük, hogy amennyiben 2 igen szerepel a válaszok között ne menjen be a rendelőbe, hanem vegye fel a kapcsolatot az egészségügyi személyzettel?

Tel: 06 70 539 30 50

 

 

Köszönjük, hogy betartják a fenti intézkedéseket!

Védőnői tájékoztató

A Védőnői Szolgálat működésében a Koronavírus járvány miatt az Önök Biztonsága érdekében az alábbi változások lépnek életbe:

Tanácsadás:

 • Tanácsadásokra csak előzetes telefonos időpont egyeztetés alapján lehet jönni a torlódás elkerülése érdekében.
 • Váróban egy gyermekkel csak egy felnőtt kísérő tartózkodhat! (testvér, rokon, egyéb kísérő nem)
 • Várakozóknak a tanácsadón kívül kell várakozni.
 • A tanácsadások rendje nem változik, a háziorvos tanácsadása is meg lesz tartva, amíg más intézkedés nem lép életbe. A kötelező oltások, kötelező státuszvizsgálatok (1 hó, 2 hó, 3 hó, 4 hó, 6 hó, 9 hó, 1-2-3-4-5-6 év-es), valamint a Várandós tanácsadás végzése folyamatos továbbra is. ( a fent megadottakon kívül ne jöjjenek tanácsadásra)
 • náthás, lázas, beteg gyermek, és vagy hozzátartozó ne jöjjön be a tanácsadóba

Látogatás:

 • Védőnői családlátogatások csak legindokoltabb esetben fognak megtörténni (újszülött, fokozott gondozottak), azok is csak telefonos egyeztetés után. 

Várandós, Csecsemő, Kisded (1-3 év), Kisgyermek (3-6 év) látogatások igénylése a szülőkre van bízva, (kivéve, ha koronavírus fertőzésre gyanús, ill. kivizsgálás alatt álló személyről van szó) de lehetőség szerint online felületen, vagy telefonon kell megoldani, illetve csak telefonos egyeztetés után van lehetőség személyes találkozásra.

  

Az alábbi elérhetőségeken tudnak időpontot kérni, látogatást egyeztetni:

Telefon: +36 70 430 9933

Messengeren: Borostyánné Takács Angéla néven.

Fenti intézkedések betartására kérek Mindenkit!

 

Tisztelettel: Borostyánné Takács Angéla védőnő

Tájékoztató a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban bevezetett intézkedésekről

 

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ezúton tájékoztatja tisztelt betegeit a kialakult járványügyi helyzet miatt bevezetett intézkedéseiről:

 • A többi egészségügyi intézményhez hasonlóan Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban is bevezettük az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási tilalmat.
 • A járványügyi helyzetnek megfelelően a betegellátási rendet módosítottuk, a betegutakat a helyzetnek megfelelően szerveztük meg. Látogatási engedélyt a legindokoltabb esetekben, minden tekintetben tünetmentes hozzátartozónak ad ki a kórház. A látogatást engedélyező hozzájárulást az osztályvezető főorvos adja és az tekintettel a járványügyi helyzetre bármikor indoklás nélkül visszavonható.
 • A jelenlegi Magyarországon is fennálló járványügyi helyzetre tekintettel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a járóbeteg ellátás vonatkozásában kizárólag a sürgős, tartós egészségkárosodás veszélyét jelentő esetek ellátása történik, ezért minden egyéb járóbeteg ellátás a kihirdetett veszélyhelyzet végéig felfüggesztésre kerül. Ez vonatkozik a székesfehérvári központi kórházra és érvényes valamennyi szakrendelőnkre is. Értelemszerűen, ha valaki időponttal rendelkezik pld. kontrollvizsgálatra, a későbbiekben amikor már megszűnt a járványügyi veszélyhelyzet, új időpontot fog kapni. A megváltozott ellátási rendről, az igénybe vehető ellátási helyekről és azok megközelítéséről mindenkit a belépési pontokon tájékoztatunk.
 • A kórház belépési pontjai:
 • A Seregélyesi úti porta a gyermek sürgősségi ellátás és szülészet-nőgyógyászat.
 • A Hunyadi úti sürgősségi bejárat csak a sürgősségi és trauma sürgősségi esetekre. Rendelőintézetbe kizárólag akut estekben a Hunyadi úti II. sz. szakrendelő rendelőbejárat.
 • A látogatási engedéllyel rendelkezők a kórház valamennyi fekvőbeteg osztályára hétköznap és hétvégén 16-18 óra között, a Hunyadi úti „gombaporta” bejáratán (mentőfelhajó alatt) keresztül jöhetnek be a kórházba.
 • A Seregélyesi úti 16. sz. alatti portánál az akut pszichiátriai esetek és a krónikus osztályra és a bőrgyógyászati osztályra látogatási engedéllyel rendelkezők léphetnek be.
 • Vérvételre csak sürgős, tartós egészségkárosodást okozó betegség ellátása esetében van lehetőség.
 • Szociális otthonokból csak orvosi beutalóval érkező beteget fogadunk.
 • Valamennyi akut, sürgősségi ellátást igénylő esetben a kórház sürgősségi osztályát kell felkeresni. Koronavírus gyanúval érkező beteget, a kivizsgálások idejére elkülönítjük.
 • A működés átszervezése lehetőséget biztosított arra, hogy 65 plusz helyet biztosítsunk a jelenleg is meglévő infektológiai ágyainkon felül, egy külön épületben. Az ehhez szükséges humánerőforrás is rendelkezésre áll a Szent György Kórházban.
 • Kérjük betegeinket, akik kontrollvizsgálat céljából, vagy szakorvosi javaslat lejárta miatt keresnék fel rendeléseinek, halasszák el látogatásukat, tekintettel arra, hogy a kihirdetett veszélyhelyzethez kapcsolódóan módosított 32/2004. (IV. 26.) ESZCSM rendelet módosítása alapján emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A járványügyi helyzettel kapcsolatban minden információt megtalálnak az érdeklődők az Operatív Törzs által üzemeltetett honlapon. koronavirus.gov.hu

Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Vezetősége

Intézkedések a postákon

Arcmaszkot és gumikesztyűt kapott hétfő reggel minden olyan postai dolgozó, akinek közvetlen ügyfélkapcsolata van. A Magyar Posta számára a legfontosabb a munkavállalói egészségének és biztonságának védelme, ezért rendelte el a kézfertőtlenítők használata és a fokozott takarítás után védőfelszerelések kiosztását és alkalmazását. A maszkokat a kézbesítők, a postai ügyintézők és a csomagkézbesítők kapják. A kiosztott védőfelszerelések utánpótlása folyamatos lesz.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében március 16-tól a várakozásra is új szabályokat hoztunk, hasonlóan a gyógyszertárakhoz. Eszerint egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik, a többi várakozót kérjük, hogy a bejárat előtt várjon, egymástól javasoltan kb. 1 méterre. Az új várakozási rend nemcsak a postai dolgozók, hanem az ügyfelek egészségét és biztonságát is szolgálja, ezért kérjük ügyfeleink megértését.

A küldemények kézbesítése, valamint a postai kifizetések, például a nyugdíj és a családtámogatások, kézbesítése folyamatos. Amennyiben a postai szolgáltatásokat illetően a veszélyhelyzetre való tekintettel további változtatások szükségesek, arról időben tájékoztatást adunk ügyfeleink részére.

https://posta.hu/

Tájékoztatás a koronavírusról

A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében.

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap a https://koronavirus.gov.hu/ címen érhető el.

Ezen a honlapon hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén.

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Információs vonalak: 06 80 277 455, 06 80 277 456, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Szünetel az ügyfélfogadás a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatalban

Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására való tekintettel a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal az anyakönyvi ügyek kivételével a személyes ügyfélfogadást korlátozza.

Kérjük, keresse a hivatalt a 22/594-040 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. elektronikus címen, ahol a kollégák a megfelelő ügyintézőhöz irányítják az ügyfeleket.

Az adatkezelés a járványügyi helyzetben is a NAIH iránymutatásainak megfelelően történik.

 

Rendkívüli szünet a Vértesacsai Szivárvány Német Nemzetiségi Óvodában

Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 45/2020. (III. 14.) Korm. rendelet 2. §-ában kapott felhatalmazása alapján a rendeletben meghatározott célok megvalósítása érdekében VÉRTESACSA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERE az önkormányzat fenntartásában működő VÉRTESACSAI SZIVÁRVÁNY NÉMET NEMZETISÉGI ÓVODÁBAN RENDKÍVÜLI SZÜNETET RENDEL EL MÁRCIUS 16. NAPJÁTÓL HATÁROZATLAN IDŐTARTAMRA, AZ UTASÍTÁS VISSZAVONÁSÁIG.

Kérjük, hogy minden szülő tartsa otthon gyermekét.

Különösen azon – egyedülálló, köztisztviselő, egészségügyi dolgozó, közellátásban, gyógyszeriparban, szociális ellátásban vagy fegyveres testület tagjaként munkát végző – szülők részére, akik nem tudják gyermekeik napközbeni felügyeletét biztosítani, indokolt esetben kiscsoportos ügyeletet biztosítunk a gyermekeik számára.

Kérjük, hogy az érintett szülők vegyék fel a kapcsolatot az óvoda vezetőjével.            

 

Zárva tart a Művelődési Ház és Könyvtár

2020. március 16-tól a Vértesacsai Művelődési Ház és Könyvtár szolgáltatásai a koronavírus járvány miatt bizonytalan ideig szünetelnek.

A rendezvények és vásárok nem lesznek megtartva, belátható időn belül nem szervezünk semmilyen programot a Művelődési Házba.

Jelen helyzetben családi rendezvényre sem áll módunkban kiadni az épületet.

Az állandó programjaink szintén szünetelnek, nem lesz Zumba, karate, kézműves foglalkozás és Country próba, valamint Baba-mama klub sem!

A már kivett könyveket a járványveszély elmúltával ráérnek visszahozni.

Szünetel az Esély Család- és Gyermekjóléti Intézmény ügyféldogadása

A koronavírusra való tekintettel az Esély Család- és Gyermekjóléti Intézmény ügyfélfogadása a koronavírusra való tekintettel határozatlan időre elmaradnak.

Sürgős esetben a következő telefonszámokat lehet tárcsázni:

 •  munkanapokon 8.00 és 16.00 óra között: 06 70 450 8726
 •  munkaidőn kívüli krízisszám: (Kapcsolat Központ, Bicske): 06 20 430 7990
 •  bántalmazás esetén OKIT krízisszám: 06 80 205 520