DÁTUM2018 Dec
Szerda 12

A vértesacsai víz minőségéről

FaceBook

Mint vértesacsai felhasználóink tapasztalhatták, településükön a vezetékes ivóvíz zavarossá vált. A vízminőség romlását az okozta, hogy a szeptember 18-án, Vértesacsa határában vasárnap kigyulladt egy szalmabálákból rakott kazal. Az oltáshoz szükséges vizet a katasztrófavédelem Vértesacsáról vitte. Ilyenkor a tűzoltóautó rácsatlakozik a tűzcsapra és nagy intenzitással vételezi a vizet. Az így megnövekedett áramlási sebesség felkavarja a vezetékrendszerben kiülepedet vasat és mangánt, ami zavarossá teszi a vizet.

Ez a víz egészségre nem ártalmas, ülepítést követően fogyasztható, bár látványa kétségtelenül kifogásolható.

A tűz oltása még  szeptember 21-én is folytatódott, mert a bálák a mélyen továbbra is izzanak, és ehhez a vizet a tűzoltóautók folyamatosan a vértesacsai rendszerből vételezik.

A vértesacsai víz geológiai eredetű vasat és mangánt tartalmaz, mely a vezetékekben folyamatosan kiülepedik. Ez ellen jelenleg csak annyit tudunk tenni, hogy rendszeresen, - így jelenleg is - öblítjük a rendszert. Jobb megoldást jelentene, ha szivacsos csőtisztítást tudnánk végezni, de ennek feltétele, hogy kiépüljenek a szivacsdugó behelyezéséhez szükséges szerelvények. Erre azonban nem nincs forrás, illetve külön pályázati lehetőség.

A megnyugtató megoldást az adja, ha az önkormányzat pályázata alapján megépül az a víztisztító, melyhez a szükséges mintegy 160 millió forintot tavasszal egy kormányrendelet jóvá hagyta. Azóta további adatbekérés történt, de konkrét határidőt még nem jelöltek meg a beruházás indításához.

Kérjük felhasználóink megértését és türelmét.

FEJÉRVÍZ ZRT.