DÁTUM2023 Jun
Csütörtök 01

Polgármesteri köszöntő a közösségi ház megnyitóján

FaceBook

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink, Kedves Acsaiak!

Vértesacsa Község Önkormányzata nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket a falu Közösségi Házának belső felújítás utáni megnyitó ünnepsége alkalmából.

Üdvözlöm a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét és aljegyzőjét, köszöntöm a helyi önkormányzati képviselőket, a Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetőit és képviselőit, a helyi civil szervezetek, vállalkozások, intézmények, egyházak vezetőit, tagjait.

Egy pályázati lehetőséget megragadva, a civil szervezetek bevonásával döntött önkormányzatunk arról, hogy lehetőségeinkhez mérten igyekszünk felújítani a falu kultúrházát és a volt könyvtár épületét. Közösen állapodtunk meg abban is, hogy a település szűkös anyagi lehetőségei miatt maximum 25 millió Ft értékben a Vértesacsáért Egyesület nevében adjuk be pályázatunkat, mert ha az önkormányzat lenne a pályázó a 27%-os Áfát is meg kellene fizetnünk, így veszítettünk volna 5 millió Ft-ot, az egyesületet viszont nem terheli ilyen kötelezettség, ezért a teljes 25 milliót fel lehet használni.

 

A pályázatról érdemes még azt tudni, hogy pénzt csak akkor ad a Közreműködő Szerv (MVH), ha a pályázó a kivitelező által elvégzett munkát már kifizette és a Közreműködő Szerv mindent rendben talált. A legnagyobb problémát az okozza, hogy ez a folyamat leghamarabb 3-4 hónap alatt zajlik le.

Az általunk tavaly december végéig kifizetett és benyújtott közel 10 milliós számlát pl. még a mai napig nem térítette vissza az MVH! Nem kapkodják el, az egyszer biztos… Az is köztudott, hogy az MVH nem egy jótékonysági egylet nagyon szigorúan ellenőriznek. Bízunk benne, hogy nálunk kevés hibát fognak feltárni.

A kilátástalannak tűnő helyzet ellenére belevágtunk. Szakemberek bevonásával, a Vértesacsáért Egyesület elnöke, Kara Nikoletta áldozatos munkáját igénybe véve és bizony sokszor az isteni gondviselésnek köszönhetően végül sikerült határidőre beadnunk az összeállított anyagot. A pályázat nyert, a falu pénze viszont egy másik nyertes pályázat (az ivóvíz minőség javítás érdekében benyújtott) megvalósításához kellett, hitel felvétel akkor a bankok hozzáállása miatt szóba sem jöhetett. Már-már feladtuk, de az utolsó pillanatban sikerült elindítani a folyamatot, s az ivóvizes pályázat zárása után a visszakapott összeget a Képviselő-testület teljes egészében a felújítására fordította.

Közben a felelős gazdálkodásnak és a polgári kormány támogató intézkedéseinek köszönhetően (26 millió Ft adósság átvállalása,több millió Ft az Önhiki-ből) sikerült a tervezett feladatokon kívüli munkálatokat is elvégezni, hol kényszerből, hol pedig az ésszerűség diktálta így. Átrakattuk az épület jelenlegi fűtésére szolgáló cserépkályhákat, beépítésre kerültek a majdani központi fűtés vezetékei. A pályázatban előirányzott 14 millión kívül még mintegy 5 millió Ft. plusz az az összeg, ami a jelenleg látható állapot eléréséhez kellett. De jó is lett volna előre tudni a kedvező változásokat a pályázat előkészítésekor… Bizonyára bátrabban terveztük volna…

Idő közben újabb pályázatot nyújtottunk be a Közösségi Ház vonatkozásában, természetesen a Vértesacsáért Egyesület elnöke, Kara Nikoletta közreműködésével. A külső felújítást, térkövezést, eszköz beszerzést tartalmazó anyag 23 millió Ft. elnyerését tette volna lehetővé. Sajnos néhány hiba miatt a külső felújítást, térkövezést egyáltalán nem, az eszköz beszerzést pedig csak részben támogatta a kiíró. Az elnyert összeg 10 millió Ft.,melyből a Közösségi Ház működéséhez nélkülözhetetlen eszközök (függönyök,székek stb.) beszerzését lehet megvalósítani reményeink szerint még ebben a hónapban. Önkormányzatunk most épp azon dolgozik, hogy ezt a pénzt úgy biztosíthassa, hogy e közben a faluban a szükséges egyéb munkálatokat is el lehessen végezni.

Az elmúlt napokban-hetekben sokszor megfordult a fejemben a következő gondolat: A mi korosztályunknak és a fiatalabbaknak ez az épület mindig is a KULTÚR volt, mellette pedig az ÓVODA. De vajon ki, mikor és milyen céllal építette fel az épület-együttest? Milyen lehetett újkorában? Talán él még a településen olyan személy, aki tudna erről mesélni. Miért ne lehetne majd olyan programot is szervezni éppen itt a Közösségi Házban, ahol a község idősebb emberei-többek között-a régmúlt idők történéseit, szokásait mesélnék el a fiatalabb generációk számára.

Milyen lehetett új korában? Nem tudom. De azt gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt 40-50 évben sosem volt olyan szemet gyönyörködtető Vértesacsa kultúrháza, mint amilyen most lett a felújítás után. Büszkék lehetünk, és legyünk is büszkék az elért eredményre, amely az összefogás és a tisztességesen elvégzett munka nélkül nem valósulhatott volna meg.

Vértesacsa Község Önkormányzata nevében köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik bármilyen módon segítettek abban, hogy a felújítás megvalósuljon.

33 vértesacsai polgár fontosnak érezte, hogy a munkálatokban tevőlegesen is részt vegyen, én pedig fontosnak érzem, hogy nekik külön is köszönetet mondjak. Köszönöm a társadalmi munkában való részvételt a következő személyeknek: Pál Tamás, Pál József,Dóczi András,Einvachter Szabolcs,Szabó László,Enginé Róth Rita,Szabó Péter,Szabóné Szaluter Ilona,ifj.Szabó Péter,Szabó Georgina,Engi Attila,Magyar Károly,Vuity Mirjana,Nárai Katalin,Héjj Péter,Szabó Krisztián,Engi Hanna,Kovács Erzsébet Fruzsina,Maksai Renáta,Kovács Imre,Szíj János,Bódai Viktor,Hajcsár Krisztina,Kormos Krisztián,Kovács Ferenc,Sallai Csaba,Vörös István,Blaumann Helga,Vuity Antal,Vuityné Sárándi Klára,Ujvári Pál,Kara Nikoletta.

Köszönjük a Mama Klub tagjainak, hogy gondját viselték a társadalmi munkát végző csoportoknak, köszönjük a sok-sok lángost, amit nekünk sütöttek.

Mindannyiunk nevében köszönetemet fejezem ki Blaumann Györgynek és brigádjának az elvégzett minőségi munkavégzésért és azért, hogy - a számtalan felmerülő probléma ellenére - nekik nemlétezett megoldhatatlan feladat.

Szintén mindannyiunk nevében köszönöm a Vértesacsáért Egyesület elnökének, Kara Nikolettának, hogy a szabadidejét nem sajnálta arra fordítani, hogy motorja legyen ennek a pályázatnak az előkészítő munkálatoktól a megvalósításig.

A Közösségi Ház belső felújítása - mindannyiunk örömére - elkészült. Most már „csak” vigyáznunk kell rá.

Kívánom, hogy az épületet sikerüljön megtöltenünk olyan tartalommal, hogy minden korosztály megtalálhassa a számára megfelelő programot. Mozduljunk ki otthonainkból, feledkezzünk meg gondjainkról, hanyagoljuk néhány órára a képernyőt, a monitort és a telefont. Jöjjünk össze, érezzük jól magunkat, segítsük egymást, alkossunk: építsünk KÖZÖSSÉGET! A helyszín már adott.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink, Kedves Acsaiak!

Szeretettel meghívom Önöket az ünnepség utáni kis vacsoránkra, amelyet az iskola étkezdéjében és az intézmény udvarán fogunk felszolgálni. (A húsok az Acsai Disznótoros rendezvényről származnak.) A vacsora elkészítését e jeles alkalomra való tekintettel a Mama Klub tagjai ajánlották fel társadalmi munkában. Ezúton is köszönöm:Blaumanné Eta néninek,Hollósiné Ilonka néninek, Köntösné Ilonka néninek,Kövesdiné Kati néninek és Tánczosné Teri néninek.

Köszönöm, hogy meghallgattak, kis műsorunkhoz jó szórakozást kívánok!

Vértesacsa, 2014. május 10.

 

Kovács Zoltán

polgármester