DÁTUM2023 Jun
Csütörtök 01

Polgármesteri köszöntő a "Vértesacsa ivóvízminőség-javító program" sajtónyilvános zárórendezvényén

FaceBook

1992 és 1994 között saját kutak fúrására alapozva épült meg községünkben az ivóvízhálózat. Bár az elkészült kutakban található víz kémiai összetétele (magas vas, mangán és ammónia tartalma) indokolttá tette volna, végül a tervezett vastalanító technológia alkalmazása nélkül valósult meg a beruházás. (Ez egyébként akkor kb.10 millió forintba került volna.)

10 éven át Radványi János lelkiismeretes munkájával biztosította számunkra az egészséges ivóvizet, majd a politikai csatározások következtében a DRV Zrt. lett Vértesacsán az ivóvíz ellátásáért felelős szolgáltató. Az idő előrehaladtával mind gyakoribbá váltak a víz minőségét kifogásoló – egyébként jogos – lakossági panaszok. Ettől kezdve okozott egyre nagyobb problémát számunkra a hálózatba jutott, ott leülepedett, a csövek falára rárakódott vas, és mangán iszap.

A 2010-es önkormányzati választás kampányában társaimmal, Radványi Jánossal és Schilling Jánossal a legfontosabb megoldandó feladatként a megfelelő ivóvízminőség biztosítását tűztük ki elsődleges célnak. Az elnyert bizalom után erre csak ráerősített, amikor egy mintavétel után a határértéket elérő nitrit tartalom miatt a kismamáknak és a csecsemőknek heteken át palackozott vizet kellett biztosítanunk.

A jól ismert mondás, mely szerint minden rosszban van valami jó, esetünkben is beigazolódott. Mert hiába a vas és a mangániszapos, nem túl bizalomgerjesztő állagú víz, annak helyreállítására önmagában pályázni nem lehetett. Szerencsénkre viszont az ammónia-nitrát-nitrit jelenléte miatt 2011-ben az első adandó alkalmat megragadva pályázhattunk és nyertünk 10 millió forintot az ivóvízminőség-javításhoz szükséges tervek, engedélyek elkészítésére. Önkormányzatunk a szükséges önerőre is pályázatot nyújtott be, melyet szintén megkaptunk.

Időközben a képviselő-testület döntésének megfelelően a Fejérvíz Zrt. vette át bérüzemeltetés formájában községünkben az ivóvízhálózat üzemeltetését, így a tervezők már a Fejérvíz Zrt. szakemberei közreműködésével állították össze az anyagot. Az elkészült tervekkel és engedélyekkel 2013-ban már a megvalósításra nyújtottunk be újabb pályázatot, amely sajnos első körben forráshiány miatt nem részesült pozitív elbírálásban. Az állam érthető okokból az arzént tartalmazó vízbázisok helyreállítását helyezte előtérbe.

2015 őszén Baki Berta, a Fejérvíz Zrt. Üzemeltetési Osztályának osztályvezető helyettese hívta fel rá a figyelmemet, hogy a megyében megvalósításra váró ivóvízminőség-javító programban részt vevő települések listáján nem szerepel Vértesacsa. Egyikünk sem értette, ez hogyan lehetséges…
Ekkor országgyűlési képviselőnk, Tessely Zoltán segítségét kértük, aki támogatásáráról biztosított bennünket és ígéretet tett arra, hogy közben jár érdekünkben.
2016. márciusában tájékoztatást kaptunk az ivóvízminőség-javító pályázatunk kedvező elbírálásáról, amely a kormány határozat alapján nevesített, kiemelt projekt lett.

A pályázat megvalósításában közreműködő Nemzeti Fejlesztési Programiroda lebonyolította a szükséges közbeszerzési eljárásokat. Az eljárás során kiválasztott Boroszlán Zrt. és Hydrocomp Kft. képviselőivel 2017. június 2-án írtuk alá a kivitelezői szerződéseket.

A Boroszlán Zrt. szakemberei a vízkezelő gépház, míg a Hydrocomp Kft munkatársai a hálózat fejlesztési munkáit végezték el. Jelenleg javában zajlik a próbaüzem, és reményeink szerint hamarosan megkezdődhet a hálózatra termelés.

Vértesacsa Község Önkormányzata és 1875 polgára nevében ezúton is köszönetemet fejezem ki Magyarország Kormányának a közel 160 millió forintos támogatásért.

Köszönöm a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft, a kivitelező Boroszlán Zrt., Hydrocomp Kft., a műszaki ellenőri feladatokat ellátó Ister Kft., az üzemeltető Fejérvíz Zrt. és a kommunikációért felelős True Colour Kft. szakemberei által elvégzett munkát.

Továbbá köszönöm a segítséget mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy ez a projekt megvalósulhasson. Külön is szeretnék köszönetet mondani Baki Bertának és Tessely Zoltánnak, mert az ő támogató közreműködésük nélkül ma biztosan nem ünnepelhetnénk itt.

Kedves Vértesacsai Polgárok! Köszönöm, hogy türelemmel és megértéssel viselték a felújítás során előállt átlagostól eltérő körülményeket, legyen az útfelbontás, -lezárás, vagy akár vízhiány. Bízom benne, hogy hamarosan visszatérhet a mintegy 20-25 évvel ezelőttihez hasonló állapot és a település lakóinak többsége elégedetten kortyolgatja majd az acsai vizet az ásványvíz termelők és forgalmazók nem kis bánatára.
Örömömre szolgál és büszkeséggel tölt el, hogy részese lehettem ennek a nyolc éve elkezdett folyamatnak. Ezért érdemes volt dolgozni.

Kovács Zoltán
polgármester