DÁTUM2021 Nov
Szombat 27

A horgászegyesület megalakítása

FaceBook

A vértesacsai horgásztó a települési önkormányzat közreműködésével jött létre 1992-ben. A helyi lakosokat igen intenzíven foglalkoztatta egy horgásztó létesítésének lehetősége. Az első feladat a tó helyének meghatározása volt. Tekintettel arra, hogy az acsai patak a település közigazgatási határán belül ered, csak ennek vízhozamával lehetett számolni. A folyásirány északi ezért arra kellett törekedni, hogy a tó a település közigazgatási határának északi részén legyen megvalósítva.

Ennek megfelelően keresték és mérték fel azt a helyet, mely a legkevesebb munkával alakítható át úgy, hogy megfeleljen a vízfelület kialakítására. Az északnyugati határ bejárását követően a választás a fásmai gémeskúttal szembeni nádas területére esett. A terület felmérésének eredményei azt mutatták, hogy érdemes foglalkozni a gondolattal.

Szakemberek által készített tervek és számítások alátámasztották az elképzeléseket. A kialakuló vízfelület nagyságát a mérnökök 4,2 hektárra becsülték. A meder kialakításánál csak a gát megépítésénél kellett jelentősebb földmunkát végezni. Nagyobb aggodalomra csak az acsai patak vízhozama adott okot, és az idősebb lakosok jóslásai, azaz hogy nem lesz elegendő víz.

A forrásaink már rég elapadtak és ebből kifolyólag csak az éves csapadékvíz jöhetett számításba. A patak éves vízszállítását - mely utólag beigazolódott - jól határozták meg a szakemberek. A tó feltöltéséhez ötvenezer köbméter vízre van szükség, és ennek a vízmennyiségnek a háromszorosát szállítja a patak éves viszonylatban. A tervek szerint elkészült a kettő darab zsilip és az ötszáz méter hosszú töltőárok. Ősszel lezárásra került a zsilip, s a tó felülete már a következő év tavaszára kialakult.

Eredetileg a tó felszínének kétharmadát nád borította. Ez a korabeli felvételeken is látszik. Napjainkra a jelentős nádterületből nem maradt semmi. A tó létrejötte szorgalmazta a helyi Horgász Egyesület megalakulását, melynek taglétszáma a 2000-es évek elején elérte a 100 főt.

Az egyesület minden évben már hagyomány szerint megrendezi a május elsejei "Törpnapot", amelynek célja a gyerekek megismertetése a horgászattal egy törpeharcsa fogó verseny keretében. Ez és az évadnyitó horgászverseny mellett a júliusban megrendezésre kerülő 24 órás horgászverseny is az egyesület állandó eseményei közé került.

 

Vértesacsa egyik legszebb természeti környezetében valósult meg a horgásztó, mely megszületése óta sok helyi és vidéki horgásznak nyújtott kellemes időtöltést és élményeket. A több mint húszéves tó reméljük még sokáig nyugtatja meg szépségével a környéken kirándulók szemeit, és kellemes élményeket nyújt az idelátogató horgászoknak is.

 

További információk az egyesület életéről és rendezvényeiről a vhe.hu oldalon találhatók.